زیره ادویه ای است که از گیاه زیره سبز به دست می آید. بومی آسیا، آفریقا و اروپا است. با این حال، مردم در سراسر جهان از آن برای طعم دادن به وعده های غذایی استفاده می کنند. مردم معمولاً زیره را به صورت دانه های خشک کامل یا پودر آسیاب شده خریداری می کنند. این یک ماده معمولی در بسیاری از ترکیبات ادویه جات مانند پودر کاری است. زیره یک ادویه اصلی در بسیاری از فرهنگ های غذایی، به ویژه غذاهای مکزیکی، هندی، آفریقایی و آسیایی است. گذشته از این، زیره سال ها در بسیاری از نقاط جهان از جمله آسیای جنوب شرقی و ایران نقش دارویی نیز داشته است. علاقه مردم به زیره سبز اخیراً در حال افزایش است، زیرا تحقیقات جدیدتری برای حمایت از برخی از مزایای سلامتی ادعایی آن آغاز شده است.
در این مقاله فواید و خطرات بالقوه زیره را برای سلامتی و همچنین نحوه افزودن این ادویه محبوب به رژیم غذایی توضیح می دهیم.
فواید زیره در سلامتی
به نظر می رسد تحقیقات از مزایای زیره سبز حمایت می کند:
کاهش وزن
زیره ممکن است برای افرادی که سعی در مدیریت وزن بدن خود دارند مفید باشد. یک مطالعه در سال 2015 که شامل بزرگسالان دارای اضافه وزن بود، اثرات کاهش وزن زیره را با داروهای کاهش وزن و دارونما مقایسه کرد.
پس از 8 هفته، محققان دریافتند که هم گروه زیره و هم گروه دارویی کاهش وزن مقادیر قابل توجهی از وزن خود را از دست دادند. افراد گروه زیره نیز کاهش سطح انسولین را تجربه کردند.
مطالعه دیگری در سال 2014 نشان داد که زنان دارای اضافه وزن و چاقی که به مدت 3 ماه هر روز 3 گرم (گرم) پودر زیره را در ماست مصرف می کردند، کاهش قابل توجهی در وزن بدن، اندازه دور کمر و چربی بدن داشتند.
کلسترول
مطالعه فوق الذکر منبع مورد اعتماد شامل زنان دارای اضافه وزن و چاقی همچنین نشان داد که مصرف 3 گرم پودر زیره سبز در روز منجر به کاهش سطح کلسترول تام، کاهش لیپوپروتئین با چگالی کم یا کلسترول بد و تری گلیسیرید می شود. کسانی که پودر زیره را مصرف کردند، سطوح بالاتری از لیپوپروتئین با چگالی بالا یا کلسترول «خوب» داشتند.
دیابت
مطالعه ای در سال 2017 در بزرگسالان مبتلا به دیابت نوع 2 به بررسی اثرات اسانس زیره بر سطح قند خون پرداخت. شرکت کنندگان در مطالعه 100 میلی گرم روغن زیره در روز، 50 میلی گرم روغن زیره سبز در روز یا دارونما دریافت کردند. پس از 8 هفته، هر دو گروه روغن زیره به طور قابل توجهی سطح قند خون، انسولین و هموگلوبین A1c را کاهش دادند. اینها همه نشانگرهای مدیریت خوب دیابت هستند.
گروههای روغن زیره همچنین شاهد بهبود علائم مقاومت به انسولین و التهاب بودند. با این حال، با توجه به بررسی سال 2017 مطالعات منبع مورد اعتماد، سایر مطالعات انسانی با استفاده از دانههای زیره سیاه نتایج متفاوتی را نشان دادهاند. تحقیقات بیشتری برای تایید فواید اسانس زیره برای افراد مبتلا به دیابت ضروری است.
سندرم روده تحریک پذیر
یک مطالعه آزمایشی کوچک در سال 2013 به بررسی اثرات مصرف قطره اسانس زیره بر علائم سندرم روده تحریک پذیر (IBS) پرداخت. پس از 4 هفته، شرکت کنندگان در مطالعه به بهبود بسیاری از علائم، مانند درد معده و نفخ اشاره کردند.
در پایان مطالعه، افراد مبتلا به IBS که عمدتاً یبوست را تجربه کرده بودند، مدفوع مکرر بیشتری داشتند. کسانی که عمدتاً اسهال را به عنوان یک علامت تجربه کرده بودند، مدفوع کمتری داشتند.
استرس
زیره ممکن است در کمک به بدن برای مقابله با استرس نقش داشته باشد. مطالعه ای روی موش ها به بررسی اثرات عصاره زیره بر علائم استرس پرداخت. هنگامی که حیوانات قبل از یک فعالیت استرس زا عصاره زیره را دریافت کردند، بدن آنها نسبت به زمانی که عصاره را دریافت نکردند، به طور قابل توجهی پاسخ استرس کمتری داشت.
زیره ممکن است با عملکرد به عنوان یک آنتی اکسیدان به مبارزه با اثرات استرس کمک کند. همان محققان دریافتند که زیره در موش های مورد مطالعه، آنتی اکسیدان موثرتری نسبت به ویتامین C است.
از دست دادن حافظه
همین مطالعه روی موشها همچنین به تأثیر عصاره زیره بر حافظه پرداخت. این مطالعه نشان داد که حیواناتی که عصاره زیره را دریافت کرده بودند، یادآوری بهتر و سریعتری داشتند.
ارزش غذایی
بر اساس منبع مطمئن پایگاه داده مرکزی FoodData وزارت کشاورزی ایالات متحده، یک قاشق چایخوری دانه زیره کامل حاوی:
همین مقدار دانه زیره همچنین 19.6 میلی گرم کلسیم، 1.39 میلی گرم آهن و 7.69 میلی گرم منیزیم را فراهم می کند.
زیره همچنین حاوی آنتی اکسیدان هایی است که ممکن است مسئول برخی از فواید مرتبط با آن باشد.
عوارض جانبی
پختن و خوردن غذاها با زیره احتمالاً برای اکثر مردم بی خطر است. برخی از افراد ممکن است به زیره آلرژی داشته باشند، اما در این صورت باید از آن اجتناب کنند.
قبل از اینکه پزشکان بتوانند دوزهای مکمل زیره را توصیه کنند، تحقیقات بیشتری مورد نیاز است. در یک مطالعه در سال 2013، برخی افراد پس از مصرف عصاره زیره، حالت تهوع، سرگیجه و درد معده را تجربه کردند.
مانند سایر مکمل ها، افراد باید به ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی خود بگویند که چه چیزی مصرف می کنند. بسیاری از مکمل ها ممکن است بر نحوه عملکرد برخی داروهای تجویزی تأثیر بگذارند.
افراد مبتلا به دیابت، به ویژه کسانی که برای دیابت دارو مصرف می کنند، باید از مکمل های زیره با احتیاط استفاده کنند، زیرا ممکن است سطح قند خون آنها را تغییر دهد.
استفاده از زیره در رژیم غذایی
زیره یک ماده رایج در بسیاری از غذاهای خوش طعم در سراسر جهان است. طعم گرمی به آن اضافه می کند و به ویژه در سوپ ها، خورش ها و کاری ها خوب عمل می کند. مردم همچنین می توانند از این ادویه برای طعم دادن به سبزیجات یا گوشت ها قبل از تفت دادن استفاده کنند.
زیره ممکن است پتانسیل استفاده برای رسیدگی به انواع شرایط سلامتی را داشته باشد. به عنوان مثال، علاوه بر مزایای سلامتی ذکر شده در بالا، تحقیقات نشان داده است که زیره ممکن است سیستم ایمنی بدن را تقویت کند و به مبارزه با انواع خاصی از عفونت های باکتریایی و قارچی کمک کند. مطالعات حیوانی منبع معتبر همچنین نشان داده است که زیره ممکن است به پیشگیری از برخی انواع سرطان کمک کند.
تحقیقات بیشتری به خصوص در مورد انسان ضروری است. با این حال، به نظر می رسد که زیره در دنیای پزشکی نویدبخش است. محققان هنوز بهترین شکل مکمل و دوز ایده آل را پیدا نکرده اند. در حال حاضر، لذت بردن از زیره در وعده های غذایی به جای یک مکمل، بسیار مفید است.
سوال:
آیا می توانم از زیره در دسرها استفاده کنم؟
پاسخ:
اگرچه زیره بیشتر برای چاشنی غذاهای شور استفاده می شود، اما مردم می توانند از این ادویه سالم در دستور العمل های شیرین نیز استفاده کنند.
به عنوان مثال، طعم دودی زیره به خوبی با شکلات جفت می شود و می تواند در دستور العمل های شکلاتی مانند موس و کیک موثر باشد. مردم همچنین می توانند زیره را با سایر ادویه های خوش طعم مانند دارچین و میخک مخلوط کنند تا به دسرهای میوه ای مانند سیب پخته شده یا گلابی لگد جالبی بدهند. همچنین هنگام تهیه دسر از آزمایش زیره نترسید. گفتنی است، از آنجایی که زیره طعم قوی دارد، آهسته شروع کنید و فقط مقدار کمی به آن اضافه کنید تا زیاده روی نکنید.
منبع:
https://www.medicalnewstoday.com/articles/319562
ریحان 50 گرم
ادویه 14قلم (عطر غذا) 100 گرم
پودر دارچین 75 گرمی
چای ماسالا (ادویه چای) 100 گرم
ادویه تندوری (تند) 100 گرم
ادویه هریسه تونسی 100 گرم
پودر جوز هندی 70 گرمی
پودر رازیانه 80 گرمی
ادویه سوسیس و کالباس 100 گرم
پودر سیر 100 گرم
برگ بو 100 گرم
ادویه مرغ 100 گرم